Amerika’dan Türkiye’ye Uzanan Girişimcilik Hikayesi

Çiftçi Haberleri - 19.01.2023 - 09:56 - Editör : Fuat Böge
Amerika’dan Türkiye’ye Uzanan Girişimcilik Hikayesi

Susuz Tarım Projesiyle Örnek Oldu!

 

Akademik kariyeri için gittiği Amerika’daki üniversitede hocalığı bıraktı ve susuz tarım projesi için Türkiye’ye geri döndü. Amerika’dan Türkiye’ye uzanan ve herkese örnek olacak girişimcilik hikayesine bir göz atalım.

 

Amerika Birleşik Devletlerin ’de Indiana Üniversitesinde öğretim üyesiyken dedesinin vefatı üzerine memleketi Burdur'a gelen Aynur Onur, miras kalan araziler boş kalmasın düşüncesinden yola çıkarak susuz tarım projesini hayata geçirdi.

 

Burdur'un Karamanlı ilçesine bağlı Kayalı köyüne gelen Aynur Onur, miras kalan tarlaları değerlendirmek için harekete geçti. Sürekli göç vererek köydeki nüfusun azalmasına üzülen girişimci kadın, göçün önüne geçebilmek adına ve aynı zamanda yerel halka istihdam sağlayacak bir yatırım ve girişim planı hazırladı.

 

“Tarımı Yeni Bir Moda Haline Getirmek İstiyoruz”

 

Aynur Onur, hayalini kurduğu tarım projesi için akademisyenliği bırakarak projesini gerçekleştirmek için evini ve arabasını da satarak dedesinin köyüne geri dönüş yaptı. Dedesinden kalan tarlalarda lavanta, altın otu, tıbbi papatya, adaçayı, kekik ve biberiye gibi tıbbi aromatik bitkiler yetiştirmeye başladı. Traktör satın alarak, ekmiş olduğu bitkilerin yağlarını çıkaracak bir tesis kurdu.

 

Kardeşini de yanına alarak üretime ağırlık veren Onur, hayata geçirdiği susuz tarım projesine köydeki kadınları da dâhil etti. Böylece istihdam sağlamaya da başladı ve aromatik bitkilerin yağının çıkarıldığı tesiste ara ürün imal etmeye başladı. Kadın girişimcinin yeni hedefiyse kozmetik sektörüne girmek.

 

Aynur Onur yetiştirmiş olduğu ürünler hakkında şöyle konuştu: "Kooperatifle yeni nesil çiftçiler yetiştirerek tarımı yeni bir moda haline getirmek istiyoruz. Susuz tarımla üretilen tıbbı aromatik bitkilerinden hem çok verim alınabiliyor hem de geliri geleneksel ürünlere göre çok daha yüksek. Böyle olunca çölleşmeyle muhtemel gıda kıtlığı ve açlıkla karşılaşacağız. Bu nedenle geleneksel tarım yöntemlerimizi çok hızlı bir şekilde değiştirmek zorundayız. Biz burada susuz tarım, gübre ve zirai ilaç kullanmadan elde ettiğimiz ürünlerimizin fabrikada yağını çıkarıp, toptan ve perakende cam şişelerde yurt içine ve yurt dışına pazarlayacağız. Hızlı bir şekilde şirketleşmeyi ve aynı zamanda kooperatifleşmeyi planlıyoruz. Susuz tarım projemizde çalışan 6 devamlı, 15 gündelikçi kadın işçilerimiz var. Bu kadınlarımız susuz tarımın her aşamasını en iyi şekilde anlayıp öğrendiler ve deneyim kazandılar. Bu çalışmayı ve alınan verimi gören kadın çalışanlarımız, cesaretlenerek kendi tarlalarında ekim dikim yapmayı planlıyor."

 

Yorumlar (0)

Yorum ve düşüncelerinizi bizimle paylaşmak için yorum yapın.

Yorum Yaz