Örtü Altı Tarım Nedir?

Çiftçi Haberleri - 08.05.2023 - 09:41 - Editör : Fuat Böge
Örtü Altı Tarım Nedir?

Örtü Altı Tarım Yapan Kazanıyor!

 

Örtü altı tarımı, bitkilerin mevsimleri dışına kaydırılarak ya da mevsimleri dışında yetiştirilmesine olanak sağlayan bir yetiştiricilik şeklidir. Ülkemizde örtü altı tarımı, alçak plastik tüneller, yüksek tüneller, cam ve plastik örtü materyali ile örtülmüş seralardaki üretimi kapsamaktadır.

 

Alçak plastik tünellerde bitkiler mevsimleri dışına kaydırılarak yetiştirilmekte ve üretimde erkencilik hedeflenmektedir. Yüksek tünellerde ve seralarda yapılan üretimde bitkiler mevsimleri dışında yetiştirilmektedir.

 

Ülkemizde örtü altı tarımı, plastiğin tarımda kullanımının başlamasıyla ticari önem kazanmıştır. Bu yıllarda yüksek teknolojinin kullanıldığı modern seralar kurulmaya başlamış ve topraksız tarım kullanım alanı bulmuştur.

 

Örtü Altı Tarım Nerelerde Yapılır?

 

Ülkemizde örtü altı tarımı alçak plastik tüneller ve seralardaki üretimi kapsamaktadır. Örtü altı yetiştiriciliği iklimin uygun olduğu yerlerde yaygınlaşmış olup, üretim genelde diğer Akdeniz ülkelerinde de olduğu gibi sadece anti-don amaçlı ısıtma ve/veya korumanın olduğu, basit yapılar altında gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte ülkemizde ileri teknoloji kullanan iklim kontrollü büyük ölçekli modern sera işletmeleri de kurulmakta olup, bu işletmeler için jeotermal alanlar tercih edilmektedir.

 

Türkiye’de örtü altı yetiştiricilik ekolojik koşullara bağlı olarak özellikle yüksek kış sıcaklığı ve kışın güneşlenme süreleri uzun olan Akdeniz kıyısında yoğunlaşıyor. Bunu Marmara ve Ege kıyı şeridi izliyor. Gerek üretim rakamları gerekse üretim alanı açısından bakıldığında birinci sırada Antalya var. Onu sırasıyla Mersin, Adana ve Muğla takip ediyor. Örtü altı üretimi iç bölgelere taşıyan jeotermal seracılık ise sırasıyla İzmir, Manisa, Afyon, Denizli ve Şanlıurfa’da yapılıyor.

 

Yetiştirilen ürün bazında bakıldığında ise sebze üretimi Antalya, Mersin, Muğla ve Samsun illerinde yoğunlaşırken; meyve üretimi ise Adana, İçel, Hatay ve Aydın illerinde daha fazla gerçekleştiriliyor. Örtü altı üretimde en az paya sahip olan süs bitkilerinin üretimi ise Antalya, İzmir ve Yalova illerinde ağırlık kazanıyor.

 

Bu Sistemin Sağladığı Faydalar Nelerdir?

 

Örtü altı sistemlerinin faydalarını sıralayacak olursak; artan çarpık kentleşme sonucu hızla azalan tarım arazilerimizi daha etkin kullanmamızı sağlar. Yeni modern ve katlı sistemlerle daha az alanda daha fazla verim almış oluruz. Hatta topraksız tarımla birlikte bu seraların kurulum alanlarının toprak konusunda tarıma elverişli olma şartı da yoktur.

 

Türkiye ekonomisinde tarım faaliyetlerinin geliştirilmesi ve rekabetçi bir yapıya kavuşturulması ancak devletin de destek vermesi ile mümkündür. Tarım sektörü ülkemizin en önemli alanlarından bir tanesidir. Bu çerçevede bakanlıklar ve kurumlar tarafından önemli teşvik, destek, hibe ve yardımlar sağlanmaktadır. Ülkemizde birçok kurum ve kuruluş tarafından çiftçilere çeşitli destek ve kredi programları sunulmaktadır. Aktifte sağlanan ve yeni açıklanacak destek paketlerinden hemen haberdar olabilmek için akredite kobi danışmanları ile çalışın desteklerden hemen haberdar olun!


Yorumlar (0)

Yorum ve düşüncelerinizi bizimle paylaşmak için yorum yapın.

Yorum Yaz