Tarımsal Üreticilere KGF’den Yeni Müjde!

Çiftçi Haberleri - 19.12.2022 - 10:56 - Editör : Havva Özer
Tarımsal Üreticilere KGF’den Yeni Müjde!

Enerji Finansman Desteği Programı Duyuruldu

 

Yüksek enflasyon ve yüksek faizin harcanabilir gelirleri daraltması, yakın zamana kadar Türkiye’nin kamusal yatırımlara yeterli kaynak ayırmasını engellemiştir.

 

Türkiye ekonomisinde önemli bir yeri olan tarım sektörü, toplam sabit sermaye yatırımlarından uygun pay alamadığı gibi, teşvikli yatırım açısından da çok düşük pay alan bir sektör görüntüsü vermektedir. Bunun sebebi; 1980 sonrası politikaların bir sonucu olarak, tarımdan diğer sektörlere kaynak transferi yapılmasına dayanmaktadır.

 

Türkiye’de yaşanan bu durum, tarımda sermaye birikimini yavaşlatmıştır. Ancak enflasyonun kontrol altına alınmasıyla birlikte, tarımda sermayenin güçlenmesine ve gelişen teknolojiye ayak uydurmasına önemli bir zemin oluşturmaya başlamıştır.

 

Sizlerin de gecikmiş tarımsal elektrik borcu mu var?

 

Gecikmiş tarımsal elektrik borcunuz mu var? Kişilerin, kredi kullanım tarihi itibarıyla gecikmiş tarımsal elektrik borçları veya paketin kullanım tarihine kadar olan yeni tarımsal elektrik faturaları için destek alabileceğini biliyor muydunuz?

 

Gecikmiş tarımsal elektrik borcu bulunan kişiler için tahsis edilen işletme kredisi, doğrudan borcun bulunduğu elektrik dağıtım şirketine ödenecek olup, işletme kredisine çevrilerek vadelendirilebiliyor.

 

Bu destek programı ile Sulama Birlikleri, Sulama Kooperatifleri ve gerçek tüzel kişi çiftçilerin işletme harcamalarına yönelik olarak gecikmiş tarımsal elektrik borçlarının veya yeni tarımsal elektrik faturalarının finansmanı amaçlanmaktadır.

 

Yeni tarımsal elektrik faturası ödemeleri ise kredi verenin çıkarmış olduğu otomatik ödeme talimatı şeklinde çalışacak kredi ürününe uygun şekilde gerçekleştirilecektir.

 

Ürün Vadesi Gecikmiş Tarımsal Elektrik Borçları için 60 ay vadelendirilebilmekte olup, yeni tarımsal elektrik faturaları için 12 ay vadelendirilmektedir.

 

Kredi Garanti Fonu tarafından sunulan destek programında Kefalet üst limiti 10 Milyon TL, kredi üst limiti 12,5 milyon TL olmakla beraber kefalet oranı ise %80’dir.

 

Avrupa’da faaliyet gösteren garanti kuruluşları örneklerinden yararlanılarak kurulan Kredi Garanti Fonu, Türkiye’de Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin ve KOBİ dışı işletmelerin finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla kefalet veren tek kurumdur.

 

Ücret ve Komisyon Oranları Nelerdir?

 

Kredi Garanti Fonu, verdiği kefaletler karşılığında yararlanıcılardan her bir kefalet kullanımı için bir defaya mahsus ve peşin olarak kefalet tutarının yüzde 0,35 oranında kredi verenler aracılığıyla komisyon tahsil eder. Yapılandırma durumunda yararlanıcılardan, kefalet bakiyesi üzerinden yüzde 0,35 oranında kredi verenler aracılığıyla peşin olarak komisyon tahsil edilir.

 

Kredi veren verdiği kredi karşılığında yararlanıcılardan her bir kredi kullanımı için bir defaya mahsus ve peşin olarak yalnızca kredi tutarının azami yüzde 0,5’i oranında komisyon tahsil edebilir.

Son başvuru tarihi ise 31.12.2022’dir. Son başvuru tarihini kaçırmadan destek programı başvurularının tamamlanması gerekmektedir.

 

Yorumlar (0)

Yorum ve düşüncelerinizi bizimle paylaşmak için yorum yapın.

Yorum Yaz