Kadın Girişimcilerin Mantar Üretim Serüveni
Girişimci hikâyeleri, özellikle kadın girişimcilerin başrolde olduğu başarı yolculuklarını sizlerle paylaşmaktan gurur duyuyoruz. Bu başarı hikâyesi de kadın girişimcilerin kararlılığı ve başarıya ulaşmaları için gösterdikleri çaba ile geleceğe umutla bakmamıza vesile olacak türden.
Kadın girişimcilere verilen desteklerin ve devlet destekli projelerin yerel ekonomiyi nasıl canlandırabileceğini göstermesi açısından önemli bir örnek olan bu başarı hikâyesi herkese ilham olacak.
Samsun'un Terme ilçesinde gerçekleştirilen Alternatif Tarım ile İstihdama Katkı Projesi, üç girişimci kadının istiridye mantarı üretimine başlamasıyla başarıyla sonuçlandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) işbirliğiyle yürütülen projede, Terme Belediyesi tarafından inşa edilen mantar üretim çadırları sayesinde kadınlar günde ortalama 200 kilo istiridye mantarı hasat ediyor.
“Mantar Yetiştiriciliği Bizim İçin Bir Tutku”
Terme Belediyesi, Karadeniz Bölgesi'nin ilk mantar kompost tesisi de dâhil olmak üzere 7 mantar üretim tesisi kurarak bölgede yeni bir tarım alanı oluşturdu. Girişimci kadınlar, Terme Belediyesi tarafından düzenlenen teorik kursa katıldıktan sonra üretim çadırlarında istiridye mantarı üretimi konusunda pratik eğitim aldı. Bu eğitim sonrasında kadınlar, yaklaşık 10 ay önce de üretime başladılar.
Hasat ettikleri mantarları çevre illerdeki market ve pazarlarda satışa sunan girişimci kadınlar, hem ilçe ekonomisine hem de kendi aile bütçelerine katkı sağlıyor. Girişimci Leyla Orman, "Mantar yetiştiriciliği bizim için tutku haline geldi. İşinizi severek ve aşkla yaparsanız, zorluklar sizin için engel olmaktan çıkıyor. Bundan sonraki hedefimiz, Terme mantarını sadece ulusal değil, uluslararası düzeyde dünyaya duyurmak ve ticaretini gerçekleştirmek istiyoruz." dedi.
Yorum ve düşüncelerinizi bizimle paylaşmak için yorum yapın.