Geleneksel Girişimcilik Nedir?

Girişimci Haberleri - 16.12.2022 - 09:02 - Editör : Melisa Öncel
Geleneksel Girişimcilik Nedir?

Bu Girişimciler Hangi Desteklerden Yararlanır?

 

Girişimcilere verilen devlet desteklerinde girişimcilik ikiye ayrılmaktadır; geleneksel girişimcilik ve ileri girişimcilik. Geleneksel girişimci üretim yapmayan ya da üretici olmayan kişi ve işletmeleri kapsıyor. Çözümü önceden belirlenmiş fikirler çerçevesinde işleri geliştiren kişilere geleneksel girişimci diyebiliriz. Bir teknoloji seviyesinde üretim sağlamaz, diğer alanlarda faaliyet gösterir. Market, cafe, tuhafiyeci, kuaför, oto yıkama ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren diğer iş alanları geleneksel girişimlere örnek olarak verilebilir.

 

KOSGEB tarafından verilen Geleneksel Girişimcilik Destek Programının amacı, girişimcilerin kurduğu yeni işletmelerin sürdürülebilirliğini artırmaktır. Geleneksel girişimcilik sektöründe iş kuranlara 65 bin TL'ye kadar hibe 500 bin TL’ye kadar da kredi desteği verilmektedir. Destek programı kapsamında kuruluş desteği, performans desteği ve sertifika desteği sağlanır. Destek programının süresi, başvurunun onaylandığı tarihten itibaren iki yıldır. İşletme/girişimci bu destek programından sadece bir kez faydalanabilir.

 

Başvuru Şartları

 

· Girişimci, işletmesini kurmadan önce Geleneksel Girişimci Eğitimi almalı ve tamamlamalıdır.

· İşletmenin KOBİ bilgi beyannamesinin güncel olması gerekir.

· Girişimci, son 3 yılda bir şahıs şirketi kurmamış ya da bir şirkette %30’dan fazla ortaklık payı bulunmamış olmalıdır.

· Girişimcinin destek programı başvurusunda bulunduğu işletmedeki kurucu ortak payı en az %50 olmalı ve işletmede yetkili olması gerekir.

· Girişimcinin destek sürecinde başka bir işletme/kurum/kuruluşta SGK’lı olarak çalışmaması gerekir.


Destekler Nasıl Alınır?


Kuruluş desteği kapsamında gerçek kişi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 5.000 TL, sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olan işletmeye de 10.000 TL hibe desteği verilir. Performans desteği kapsamında, belirlenen kriterlere göre 40.000 TL’ye kadar hibe desteği sağlanır. Fakat girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya şehit yakını olması durumunda ilave 10.000 TL’ye kadar olmak üzere toplamda 50.000 TL’ye kadar destek sağlanır. Sertifika desteği kapsamında ise, girişimcinin kurduğu işletme için gerekli mesleki ve teknik sertifika ve buna benzer belgeler için 5.000 TL’ye hibe desteği sağlanır.

 

KOSGEB tarafından sağlanan bu destekleri, belirlenen şartlar sağlandığında sorunsuz ve aksamadan alabilirsiniz. Bu aşamada girişimcilerin mevcut durumu, KOSGEB ile daha önce yapılan anlaşmalar ve sertifika durumları önem kazanıyor.


Siz de hizmet sektöründe yeni bir iş kurmak ve iş hayatına atılıp kendi işinizin patronu olmak istiyorsanız gereken tüm şartları yerine getirdikten sonra iş planınızı da hazırlayıp projenizi sunabilirsiniz. Tüm prosedürleri eksiksiz tamamlamak oldukça önemlidir. İş modelinizdeki küçük bir hata bile bu desteği kaçırmanıza sebep olabilir.

Yorumlar (0)

Yorum ve düşüncelerinizi bizimle paylaşmak için yorum yapın.

Yorum Yaz