Girişimci Olabilmek İçin Bu Özelliklere Sahip Olmalısınız!
Girişimcilik bir iş değil, zamanla oluşan ve gerçek bir tutku ile birleşerek gündelik yaşama yansıyan bir ruh halidir. Değişimi yönlendiren kişi veya kurumlardan biri olmak için artık girişimci ruhumuzun güçlü olması gerekiyor.
Her şeyden önce tutkulu olmak, merak etmek, problemlere yaratıcı çözümler bulabilmek ve elbette risk alabilmek. Yeniliklere açık olmak, kendine güvenmek, başarabileceğine inanmak. Her zorluğu bir fırsat olarak görmek, belirsizlikten çekinmemek. İşte bütün bunlar gerçek bir girişimci ruhunu yansıtır.
Zamanı gelince harekete geçebilmek, hırslı, kararlı, esnek ve değişime açık olmak girişimci ruhunu taşıyan kişilerin özellikleridir. Bir amaca ulaşmanın birden fazla yolu olduğunu bilmek gerekir bazen. Ümidini kaybetmeden, olumsuzluklardan etkilenmeden yoluna devam edebilmek gerekir.
Başarısızlıklar Sizi Güçlendirir
Belki de en önemlisi hayal ortaklarını bulabilmektir. Takım arkadaşı, iş ortağı gibi hedefimize ulaşmamıza yardımcı olabilecek herkesi hayal ortağına dönüştürebilmek.
Girişimcilik ruhumuzu geliştirirken yeni fırsatlara açık olmamız, konfor alanımızın dışına çıkmayı kabul etmemiz, başarısızlıktan korkmamamız gerekiyor. Başarısızlıklar bizi daha güçlü yapar. O yüzden kendimizi zorlamaktan ve başarısız olmaktan korkmayalım. Unutmayalım ki eğer yeteri kadar başarısız olmamışsak, kendimizi yeteri kadar zorlamamış ve gerçek potansiyelimize ulaşmamışız demektir.
Girişimci Olmanın Yaşı Var Mıdır?
Girişimcilik bir meslek değildir. Bir ruh hali, bir düşünce yapısı, bir yaklaşımdır aslında. Girişimci olmak için ille de bir start up kurmanız gerekmiyor. Çalıştığınız kurumun içinde de girişimcilik ruhu ile attığınız adımlar kendi gelişiminize ve kurumunuza büyük fayda sağlayabilir.
Girişimciliğin yeri olmadığı gibi yaşı da yoktur. Hatta araştırmalar gösteriyor ki hem büyüme hızı hem de en başarılı çıkışlar değerlendirildiğinde en başarılı şirketlerin kurucuları, söz konusu şirketi kurduklarında 40’lı yaşlarındaydılar. 2,7 milyon girişim arasında en başarılı 1000’de birlik dilime giren girişimcilerin şirketlerini kurdukları yaş ortalaması ise 45’tir.
Genç girişimciler daha cesur ve teknolojiye daha aşina olabilir. İleri yaşlardaki girişimcilerin ise tecrübesi, güçlü ilişki ağı ve kaynaklara erişim gücü gibi avantajları bulunmaktadır.
Girişimci Ruhuna Sahip Şirketler
Girişimcilik ruhu sadece bireyler değil kurumlar için de geçerli bir kavramdır. Girişimcilik ruhuna sahip kurumlar; çalışanlarının yenilikçi fikirler geliştirmesini cesaretlendiren, fikirlere değer veren, fırsat tanıyan, yeni fikirler başarısızlıkla sonuçlansa bile bunu bir öğrenim olarak gören, hiyerarşinin yaratıcılığın önüne geçmesini engelleyen kurumlardır. Yeniliğe açık olmayan, “Bize bir şey olmaz” diyen şirketler de Nokia gibi değişime ayak uyduramadığı için yok olmaya mahkumdur.
Yorum ve düşüncelerinizi bizimle paylaşmak için yorum yapın.