Kadın Girişimci Nasıl Olunur?
Kadın girişimci, tanımlaması çok da kolay olmayan bir kavramdır. Zira bir girişimcinin kadın olmasının hangi açılardan fark yarattığı, uzun süredir tartışılan bir konudur. Bu özel tanımın yapılmasının temelinde yatan birincil faktör, kadınların işlerini kurmak konusunda erkeklere nazaran çok daha ciddi engellerle karşılaşmalarıdır. Özet bir ifade ile kendi işini kuran, bu işletmenin genel organizasyonunu ve yönetimini üstlenen kadınların bu tanıma uyduğu söylenebilir.
Kadın girişimciler, birbirleriyle bağlantılı şekilde ekonomik ve sosyal açısından büyük önem taşır. Kadınların üretime ve iş hayatına girişimcilik pozisyonunda dâhil olması, genel itibarı ile ekonomik bir hareketlilik sağlar. Bu sayede o toplumdaki ekonomik faaliyetlerin, kendi içinde sıkışıklık yaşayan, yenilik ve yaratıcılıktan yoksun gidişatı kırılabilir. Kadınların yarattığı yeni fikirlerin etkisinin bu şekilde yayılması hem mikro hem de makro ölçekte pozitif dönüşümlere neden olur.
Kadın girişimci nasıl olunur? Aslında kadın girişimci olmak için ekstra bir belge ya da unvan edinmek gerekmez. Kendini, bir işletme kurmak ve yarattığı markayı yükseltip değerli kılmak için hazır hisseden, bunun için uygun şartları sağlayabilen her kadın, girişimci olabilir.
Kadın Girişimciler Hangi Özellikleriyle Fark Yaratır?
Kurdukları işletmelerin faaliyet alan ve şekillerinden bağımsız olarak kadın girişimciler, bazı ortak özelliklere sahiptir. Bu özellikleri aşağıdaki gibi sıralayarak kadın girişimci kavramının daha da netleşmesini sağlayabiliriz.
Kadın girişimciler;
o Dinamik, cesur, öz güvenli ve rekabetçilerdir.
o Kendilerine koydukları hedefe ulaşmak için yeterli motivasyona sahiptir.
o Risk almaktan çekinmez.
o Yaratıcı ve yenilikçidir.
o Sahip oldukları kaynak ve ilişkileri etkili şekilde yönetir.
o İletişim kabiliyetleri ve işbirliği yapma eğilimleri yüksektir.
Sanattan spora hemen hemen tüm alanların erkekler tarafından domine edildiğini ne yazık ki görebiliyoruz. Elbette ki iş hayatı ya da ticaret de bu durumdan bağımsız düşünülemez. Son yıllarda fırsat eşitliği için verilen mücadeleler, bu gidişatta birtakım değişimlerin ortaya çıkmasının ve kadın girişimcilerin çalışma yaşamında söz sahibi olmasının önündeki engelleri kaldırmıştır. Kadın girişimci olarak atılacak adımlarda dikkate değer öneriler şunlardır;
· Girişiminiz için tüm gelir ve maliyet konusunda öngörülü olun.
· Birikiminizi doğru kullanın.
· Hukuki konularda dikkatli olun.
· Doğru ortağı seçin.
· Sektörünüzü tanıyın.
· Girişiminizin sürdürülebilir olduğundan emin olun.
· Reklam ve tanıtıma önem verin.
· Para değil, değer oluşturmanın peşinde olun.
· Girişiminiz için kaliteli bir ekip oluşturun.
Yorum ve düşüncelerinizi bizimle paylaşmak için yorum yapın.