Devlet Desteğiyle Tıbbi Maketler Üretiyor
Anatomi profesörü tıp fakültelerindeki kadavra yetersizliği sebebiyle, kadavranın yerini alan tıbbi maketler üretiyor.
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Yılmaz, kadavra yetersizliği nedeniyle yeni maketlerin üretimi üzerine bir proje hazırladı. Projesi devlet desteği almaya hak kazanan girişimci, tıp eğitimlerinde kullanılmak üzere tıbbi maketler üretmeye devam ediyor.
Tıp alanında devrim yaratacak bu proje Araştırma ve Geliştirme, İnovasyon Destek Programı kapsamında destek kazandı. Trakya TEKNOPARK'taki atölyesinde tıbbi maketler ve silikon model üretimi gerçekleştiren Ali Yılmaz aynı zamanda ürünlerin satışını da yapıyor.
Hem Eğitime Hem Ekonomiye Katkı Sağlıyor
İthal tıbbi maketlerin maliyetli olduğunu belirten girişimci, "Bu maketleri nasıl yapabiliriz diye hayal kurduk. Bu hayalimizi gerçekleştirmek için KOSGEB'e başvurduk, bizi desteklediler ve ilgili prototipi ürettik. Ürettiğimiz maketler hem mezuniyet öncesi hem mezuniyet sonrası eğitimlerde kullanılıyor." dedi.
Tıbbi maketleri satarak ülke ekonomisine de katkı sağladıklarını ifade eden Profesör şöyle devam etti:
“Bu proje sayesinde yerli üretimle dışa bağımlılığı azaltarak döviz kaybının da önüne geçiyoruz. Üretime geçtiğimiz 4 yıldan bu yana 200 tıbbi maket ürettik, üretmeye devam ediyoruz. Üniversitenin seramik ve resim iş bölümlerinde yüksek lisans eğitimi alan 2 öğrenci ile üretim gerçekleştiriyoruz. Herhangi bir anatomik eğitimde kullanılabilecek yurt dışından alınan maketin maliyeti 250 ila 300 bin lira. Biz bunu 25, 30 bin liraya üretebildik. İlk amacımız prototip üretebilmek ve kendi üniversitemiz bünyesinde bu ürünü kullanarak dışa bağımlılığı azaltmak, ülkemizdeki diğer fakültelerin de dışa bağımlılığının önüne geçmek.
İlerleyen dönemlerde ise ilgili yatırımcılarla Avrupa'ya açılmak istiyoruz. Bir öğretim üyesi olarak profesör olduktan sonra kapımızı çekip, odamızda oturmaktansa eğitime, ekonomiye katkı sağlamak istedim. Bu hayalle yola çıktık. Akla mantığa uygun projeleri destekleyerek bizim hayallerimizi gerçekleştirdik."
Yılmaz, tıp eğitiminde insan vücudunun deri altındaki yapılarını göstermek için kadavra kullanıldığını dile getirdi. Artık bir kadavraya ulaşmanın çok zor olduğunu ifade eden Yılmaz, "Kadavra ithalatı başladı. Çok uçuk rakamlar var. Kadavranın yerine geçebilecek biraz daha dinamik menşeili, öğrencilerin etkisini görebileceği maketler yaptık. Tıbbi eğitimde kullanılabilecek maketler ama aynı zamanda bizim firmamızın bir farklılığı var. Bir cerrah arkadaşımız ortopedi ameliyatına girecek. İlgili bölgeyi ameliyattan önce görebileceği bölgesel maketler ve prototipler de yapıyoruz." Diyerek cümlelerini tamamladı.
Kaynak: AA
Yorum ve düşüncelerinizi bizimle paylaşmak için yorum yapın.