300.000 TL Destekten Nasıl Faydalanılır?
KOBİ’ler bir ülkenin ekonomik büyümesinin temel taşlarıdır. Türkiye’deki KOBİ'lerin uluslararası arenada rekabet edebilir hale gelmeleri ve ihracat yapmaları, ekonomik çeşitliliği artırmanın ve iş gücü istihdamını genişletmenin bir yolu olarak görülmektedir.
İhracat, işletmelerin yurtiçi pazar sınırlamalarını aşmalarına ve farklı ülke pazarlarına erişmelerine olanak tanır. Yeni pazarlara açılmak, işletmelerin büyümelerini teşvik edebilir. İhracat yapmak ise gelirlerini artırabilir ve işletmenin ölçeğini büyütebilir.
Bu nedenle, ihracat yapmak isteyen küçük ve orta ölçekli işletmelere devlet tarafından çeşitli destek programları sunulmaktadır.
Analiz Yapmadan Desteklerden Faydalanılamaz!
Tabi bu destek programlarından faydalanmadan önce bazı analiz ve araştırmaları yapmanız gerekmektedir. İhracat yapmak için hedeflediğiniz yurtdışı pazarları hangileridir? Hangi ülkelerde talep potansiyeli yüksek? Hangi pazarlar sizin ürün veya hizmetlerinize daha uygun? Pazar analizi yaparak, hedef pazarlarınızın büyüklüğünü, rekabet koşullarını, tüketici davranışlarını ve yerel düzenlemeleri mutlaka öğrenilmelidir.
KOBİ’lerin uluslararası pazarlara girişlerini kolaylaştırmak ve rekabetçi bir avantaj elde etmelerine yardımcı olmak amacıyla sunulan birçok teşvik programı bulunuyor. Bunlardan biri de Yurt Dışı Pazar Destek Programı’dır. Yurt Dışı Pazar Destek Programının bazı detayları;
· Program kapsamında desteklenecek proje süresi en az 8 ay ve en çok 24 Ay’dır.
· Proje kapsamında verilecek desteğin üst limiti 300 Bin TL’dir.
· Proje giderleri için destek oranı %70’i geri ödemesiz ve %30’u geri ödemeli olarak uygulanır.
· İşletmeler bu programdan 1 kez yararlanabilir.
· Yurt İçi Marka Tescil Belgesine sahip olması gerekir.
Program kapsamında desteklenecek proje giderleri; personel, yazılım/donanım, tanıtım, yurt dışı fuar/seyahat, test analiz, belgelendirme ve hizmet alımı giderlerine destek verilmektedir.
Personel gideri:Proje kapsamında istihdam edilecek personel giderleri için destek verilir.
Yazılım ve donanım giderleri:Proje kapsamında satın alınacak yazılım ve donanım giderleri için destek verilir.
Tanıtım giderleri: Proje kapsamında uluslararası pazarlara yönelik tanıtım giderleri için destek verilir.
Yurt dışı fuar ve seyahat giderleri:Yurt dışı fuar katılımı giderleri ile tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine yönelik yurt dışı seyahatlerde işletme sahibi, ortağı veya çalışanının konaklama ve ulaşım giderleri için destek verilir.
Test analiz ve belgelendirme giderleri:Proje kapsamında test, analiz ve belge alımına yönelik giderler için destek verilir.
Hizmet alımı giderleri desteği:Eğitim ve danışmanlık giderleri, tasarım giderleri, yurtdışı marka tescil giderleri, ihracata konu ürünün veya ürün numunesinin nakliye giderleri ve diğer hizmet alımları giderlerine destek verilmektedir.
Diğer Teşvikler Nelerdir?
İhracat bir KOBİ’nin büyüme adına yapabileceği en büyük adımdır. İhracat yapmak isteyen KOBİ'ler için sunulan devlet destekleri de sadece bunlarla sınırlı değildir.
Bu teşvikler KOBİ'lerin yurtdışındaki pazarlara girişini finansal olarak destekler. İhracatçılara düşük faizli kredi fırsatları, ihracat kredileri ve özel finansman programları gibi mali avantajlar sağlar. İhracat yapan işletmeler, vergi indirimleri veya vergi muafiyetleri gibi avantajlardan da yararlanabilirler. Zaman zaman KOBİ'lerin daha iyi ödeme koşulları sunmalarına yardımcı olacak ihracat kredileri de devlet tarafından verilebilir.
Yorum ve düşüncelerinizi bizimle paylaşmak için yorum yapın.