Teknoloji Odaklı Projelere Devlet Destekleri
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Konferans Salonu'nda Etki Analizi Çalışmaları Değerlendirme Çalıştayı gerçekleştirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bakanlığın desteklerine yönelik gerçekleştirilen çalıştayın sonuçlarını açıkladı.
Bakan Varank, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının tüm dünyada ki ülkeler de olduğu gibi ekonomik anlamda Türkiye’yi etkilediğini belirtti. Geçirdiğimiz dönemler, devletleri ve özel sektörleri oldukça zorlu bir döneme itti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde etkili ve sonuç odaklı politikalar uyguladıklarını söyledi. Varank, Türkiye'yi dünya genelinden pozitif anlamda ayrıştırmayı hedeflediklerini belirtti.
Varank tüm kurumlarla birlikte farklı sektörleri, firmaları, üniversite-sanayi iş birliğini, Ar-Ge ve yenilik ekosistemini desteklediklerini anlattı.
Varank "Bakanlığımıza emanet edilen bütçenin verimli kullanımını sağlamak üzere destek ve teşviklerin takibini yapıyor, etkilerini analiz ediyoruz. Analiz sonuçlarına bağlı olarak da politikalarımızda sürekli güncellemeler gerçekleştiriyoruz. Bu amaçla Bakanlığımız bünyesinde etki değerlendirmeden sorumlu bir birim ihdas ettik. Bugüne kadar, KOSGEB ve TÜBİTAK Ar-Ge destek programlarının, Teknogirişim Sermayesi Destek Programı'nın, teknoloji transfer ofislerinin, OSB politika ve uygulamalarının, teknoloji geliştirme bölgelerinde kurulan akademik girişimlerin, dijital dönüşüm desteklerinin, bölgesel yatırım teşviklerinin ve araştırma altyapılarının etki değerlendirme çalışmalarını tamamlayarak özet raporları kamuoyuyla paylaştık." dedi.
Bakanlık bünyesinde Girişimci Bilgi Sistemi (GBS) ve Sanayi Sicil Bilgi Sistemi gibi altyapılar oluşturuldu. 3 milyonu aşkın girişime ait veriler toplandı. Süreç geliştirilmeye devam ediliyor.
Varank "GBS ile reel sektöre ilişkin kararların daha hızlı alınmasını ve sanayinin güncel durumunu ortaya koymamızı sağlayacak birçok analiz çalışması yapıyoruz. Son aşamasına geldiğimiz 'Veri Görselleştirme ve Karar Verme Merkezi' de bunlardan biri. İmalat sanayi sektörlerine yön vermemizi sağlayacak erken uyarı sistemlerinin kurulmasını ve girişimlerin rekabet güçlerini artıracak çalışmaların yürütülmesini, bu merkez aracılığıyla sürdüreceğiz. GBS'yi kullanarak ve bilimsel yöntemleri esas alarak başlattığımız bir diğer önemli çalışma da Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'mız." dedi.
Bu yıl Mobilite, Üretimde Yapısal Dönüşüm, Sağlık ve Kimya Ürünler ile Dijital Dönüşüm çağrıların açıldığı duyuruldu. Varank: Bu çağrılar kapsamında 570 proje başvurusu aldık. Başarılı projelere yaklaşık 53 milyar lira yatırım yapılmasını öngörüyoruz. İnşallah 2022 yılında da 'Yenilikçi ve Yıkıcı Teknoloji' alanlarına yönelik çağrılarla Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nı sürdüreceğiz." şeklinde konuştu.
Yorum ve düşüncelerinizi bizimle paylaşmak için yorum yapın.